Úvod » Sydney News » Sydney News - Zvláštní vydání: Vánoce a Nový rok 08/09 v Sydney
Sydney News - Zvláštní vydání: Vánoce a Nový rok 08/09 v Sydney
1. 1. 2009
Dva dny před štědrým dnem jsme ještě seděli na letišti v tasmánském Hobartu a netrpělivě čekali na letadlo JetStar. O pár hodin starší a usazení v křeslech letadla jsme se seznámili s paní původem z Polska, která v Austrálii žije už dvacet let. Mluvili jsme o výletě po Tasmánii, o jiných krásných místech, kam bychom rádi jeli a také o Vánocích. Ptali jsme se, jestli jí nechybí „bílé Vánoce“, okna domů, která zdobí mráz, a brzké stmívání, které rozzáří celé vánoční město a obestře každého tou pravou vánoční atmosférou. „Možná z počátku“ řekla „ale teď už ne. S rodinou si užíváme Vánoc zelených…“
Tak tedy naše zelené Vánoce proběhly velmi podobně, jako ty minulé. Užívali jsme si je s našimi kamarády Petrem a Janou v Randwicku. Sešli jsme se už před obědem, rozehřáli gril a pak už jen jedli a pili a veselili se! Na oběd jsme se rozmazlovali několika druhy mas naloženými na sto a jeden způsob, topinkami s česnekem, zeleninovými saláty a vše zapíjeli vínem. Na večeři jsme poprvé v Austrálii měli smaženého kapra s bramborovým salátem a vánoční cukroví, které našim kamarádům poslali jejich hodní rodiče.
S postupujícím časem se na Sydney snesla noc a náš vánoční stromeček se naplno rozzářil. Pod jeho větvemi jsme našli několik dárků, které nám tam nechal Ježíšek a Santa Claus…
Další dny, počínaje pětadvacátým prosincem, byly čistě pracovní. Přivydělávali jsme si v Oyster Baru blízko Opera House a těšili se na Silvestra čili New Years Eve po australsku… Oyster Bar má totiž naprosto skvělou polohu. Vidíte z něj hlavní ohňostroje nad Harbour Bridge i Opera House. Nakonec byla pracovní noc na přelomu roku 2008 a 2009 spíše jedním velkým večírkem, za který jsme byli navíc dobře placeni.
Jen pro zajímavost: jedno místo u stolu na Silvestra v Sydney Cove Oyster Bar má hodnotu pěti set dolarů. Neplatíte ovšem jen za večeři, ale především za výjimečné místo v blízkosti ohňostrojů. Novoroční večer pro čtyřčlennou rodinu tak zodpovědného tatínka výjde na pěkné peníze. V ceně byly tři chody a jedna sklenka šampaňského. Jako hlavní chod se podávali humři, krevety, ústřice, barramundi (druh australské ryby) a jehněčí. Pokud by někdo přemýšlel, co podniknout na příští Nový rok, tady je drobná nápověda: http://www.sydneycoveoysterbar.com/events/nye/
A jaký byl ohňostroj? Nejprve musíme zmínit, že celá ta paráda stála přes pět miliónu australských dolarů a do vzduchu vyhodili přes pět tun petard a rachejtlí, že desetitisíce lidí už od samého rána posedávaly a polehávaly na chodnících kolem Opera House, aby si udržely to nejlepší místo pro sledování ohňostrojů, a ti, kteří chtěli jen projít, je museli překračovat nebo přeskakovat, a že v přilehlých parcích rostly stany už na počátku předchozí noci a všichni se ohromně těšili a byli nadšení…a potom bylo najednou během deseti minut po všem… I přes to všechno bylo vítání nového roku v Sydney úžasnou a velkolepou podívanou a i když člověk není přímo nadšeným fanouškem ohňostrojů, atmosféra kolem nich každého pohltí a naplní radostí a snad i optimismem při prvních krůčcích v novém roce…
Ze Sydney Vám všem přejeme hodně štěstí do nového roku a děkujeme, že s námi Austrálii prožíváte tady na těchto stránkách.